Poradnik » Wykaz diet stosowanych w szpitalu

I. Dieta podstawowa.

II. Dieta lekkostrawna.

III. Dieta kleikowa

  • IIIa – kleik na wodzie
  • IIIb – kleik na mleku

IV. Dieta z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.

V. Dieta bogatoresztkowa.

VI. Dieta o zmienionej konsystencji

  • VIa – przecierana – papkowata.
  • VIb przecierana wzbogacona (wysokoodżywcza, bogatobiałkowa)
  • VIc – do sondy (do żywienia przez zgłębnik lub przetokę)
  • VId – płynna

VII. Dieta z ograniczeniem tłuszczu – niskotłuszczowa.

VIII. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
(stosowana w chorobach serca, miażdżycy).

IX. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
(stosowana w cukrzycy).

X. Dieta ubogoenergetyczna.

XI. Dieta bogatobiałkowa.

XII. Dieta niskobiałkowa.

XIII. Dieta bezmleczna.

XIV. Inne.