Czym jest talerz zdrowia?
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, przedstawia zalecenia żywieniowe w formie talerza, który składa się z produktów jakie powinny znaleźć się w codziennej diecie.
Warzywa i owoce
Połowę talerza zawierają warzywa i owoce. Należy wybierać warzywa i owoce kolorowe. Dlaczego? Ponieważ kolory wynikają z różnorodnych składników, które powinniśmy dostarczyć do organizmu dla zdrowia. Powinniśmy spożywać ok. 400g warzyw i owoców w ciągu dnia. Tę część talerza delikatnie dominują warzywa. Nie bez powodu – warzywa powinny przeważać w naszej diecie nad owocami.
Produkty zbożowe
Produkty zbożowe zajmują dużą część (ćwiartkę) talerza. Do produktów zbożowych zaliczymy kasze, ryż, chleb. Zaleca się spożywanie produktów pełnoziarnistych (np. makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, chleb graham, chleb żytni).
Czego należy jeść więcej?
Te produkty należy wybierać częściej niż do tej pory
- produkty zbożowe pełnoziarniste
- różnokolorowe warzywa i owoce (więcej warzyw)
- nasiona roślin strączkowych
- ryby (szczególnie tłuste morskie)
- produkty mleczne niskotłuszczowe (szczególnie fermentowane)
- orzechy i nasiona
Czego należy jeść mniej?
- Sól
- Czerwone mięso
- Mięso przetworzone
- Cukier
- Słodzone napoje
- Fast-food
Zdrowe tłuszcze i białka
Kolejną ćwiartkę zawierają źródła tłuszczów i białka. Mały udział w tej części talerza zajmują tak charakterystyczne dla diety zachodniej (w tym również polskiej) mięsa. Mięsa to przede wszystkim ryby oraz chude mięsa. Do tego tę część uzupełniają inne zdrowe produkty – orzechy, nasiona roślin strączkowych, jaja.
Wskazówki – zdrowe zamienniki
- Przetworzone produkty zbożowe > pełnoziarniste produkty zbożowe
- Mięso czerwone i przetwory > ryby, drób, jaja, nasiona roślin strączkowych, orzechy
- Napoje słodzone > woda
- Produkty mleczne pełnotłuste > niskotłuszczowe
- Smażenie, grillowanie > gotowanie na parze, duszenie, pieczenie
Aktywność fizyczna
Co nie mniej istotne, podstawą zdrowego stylu życia jest regularna aktywność fizyczna oraz utrzymywanie masy ciała w normie.
Przygotowała: Urszula Tyniec – Dietetyk SPZZOZ Nowa Dęba.