HASHIMOTO – jest chorobą autoimmunologiczną dotyczącą zapalenia tarczycy. Najczęściej dotyczy niedoczynności tarczycy. W diagnostyce wykonuje się badanie stężenia TSH, fT4, autoprzeciwciał anty-TPO lub anty-Tg.
Objawy choroby:
* przyrost masy ciała w wyniku spowolnionego metabolizmu
* nadmierna senność
* osłabienie, zmęczenie
* zaburzenia pamięci, zmniejszona uwaga
* zaparcia
* marznięcie stóp i dłoni
* w przypadku kobiet mogą występować zaburzenia miesiączkowania
* niepłodność
* wypadanie włosów i łamliwość paznokci
* sucha, zimna, blada skóra
* zespół cieśni nadgarstka
* niestabilność emocjonalna
Badania:
* oznaczenie stężenia TSH we krwi
* oznaczenie stężenia wolnej tyroksyny (fT4)
* USG tarczycy
* oznaczenie stężenia przeciwciał przeciwtarczycowych w surowicy, a zwłaszcza przeciwciał przeciwko tyreoperoksydazie (anty-TPO)
lub przeciwko tyreoglobulinie (anty-TG) – zwiększone stężenie anty-TPO jest charakterystyczne dla choroby Hashimoto.
Dieta ma na celu redukcję stanów zapalnych. Ważnym elementem diety są białka, które wspierają funkcjonowanie hormonów tarczycy. Niska ilość białka w diecie będzie prowadzić do spadku TSH oraz zmniejszenia stężenia fT3. Dodatkowo białko sprzyja spadkowi masy ciała. W diecie ważne są także tłuszcze, które mogą wpływać na zmniejszenie stężenia biosyntezy hormonów tarczycy.
W Hashimoto szczególną uwagę należy zwrócić na witaminy: A (masło, jaja, sery, marchew, dynia, brokuły, morele, brzoskwinie) , C (papryka czerwona, owoce cytrusowe, natka pietruszki, kiwi, porzeczki), D (ryby tłuste, przetwory mleczne, jaja) i E (orzechy, mleko, oleje, produkty zbożowe).
W Hashimoto należy zwrócić uwagę na składniki mineralne: jod (dorsz, mintaj, halibut, śledź, algi, mleko) , selen (ryby, skorupiaki, mleko i przetwory mleczne, czosnek, strączki) , żelazo (mięso, jaja, natka pietruszki, kasza jaglana, pestki dyni), cynk (jaja, pieczywo pełnoziarniste, siemię lniane, pestki dyni).
Dieta w HASHIMOTO zalecenia:
* produkty pełnoziarniste: w szczególności -> makaron razowy, kasza bulgur, ryż brązowy, kasza gryczana, chleb żytni razowy
* warzywa i owoce: w szczególności -> brokuły, szpinak, marchew, maliny, jagody, truskawki, porzeczki
* nasiona roślin strączkowych: w szczególności -> soczewica, ciecierzyca, bob, fasola.
* pestki, orzechy: w szczególności -> orzechy włoskie, pestki dyni, siemię lniane
* mleko i przetwory mleczne: w szczególności -> mleko 2%, kefiry, jogurty naturalne
* mięso: filet z indyka, filet z kurczaka
* ryby: najlepiej tłuste, w szczególności -> łosoś, makrela, śledź, sardynki
* jaja
* tłuszcze: olej lniany, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado
* przyprawy: w szczególności -> kurkuma, imbir, bazylia, rozmaryn
* WODA, bardzo ważny element każdej diety, zaleca się spożywać wodę niegazowaną.
Dieta w HASHIMOTO należy unikać:
* produkty jasne/pszenne: w szczególności -> makarony jasne, które produkowane są z mąki pszennej oczyszczonej, ryż jasny, pieczywo pszenne
* alkohol
* napoje alkoholowe, cola, napoje gazowane
* konserwy, wędliny, parówki
* słodycze, chipsy, słone przekąski, dania smażone