Zaznacz stronę

Cukier, otyłość, konsekwencje – raport NFZ

W przypadku osób poniżej 20 roku życia z otyłością zmaga się 13% chłopców i 5% dziewczynek, natomiast nadwaga dotyczy 31% chłopców i 21% dziewcząt.
Ok. 30% dzieci w wieku 8 lat pije napoje gazowane co najmniej raz w tygodniu, a ok. 67% nastolatków spożywa napoje energetyczne.

Czym jest otyłość i jak ją rozpoznać?

Otyłość to nieprawidłowe i nadmierne gromadzenie się tłuszczu w organizmie, które może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Do określenia prawidłowości masy ciała u dzieci do ukończenia osiemnastego roku życia stosowane są tabele lub siatki centylowe (osobne dla chłopców i dziewcząt). Zgodnie z obowiązującą definicją WHO:

  • nadwaga występuje gdy wartość wskaźnika jest równa lub większa od 85 centyla;
  • otyłość występuje gdy wartość wskaźnika przekracza 95 centyl.

Nadwagi dziecka nie można lekceważyć, bo nadwaga to tzw. przedotyłość / stan przedotyłościowy.

Czynniki rozwoju otyłości

Nieprawidłowe nawyki żywieniowe, takie jak nieregularne spożywanie posiłków, zbyt duże porcje, zbyt mała ilość warzyw i owoców, spożywanie napojów słodzonych oraz żywności przetworzonej, podjadanie kalorycznych przekąsek.

  • Zbyt mała aktywność fizyczna i siedzący tryb życia.
  • Czynniki psychologiczne (stres, depresja, napięcie emocjonalne).
  • Rodzinne skłonności do otyłości.
  • Predyspozycje genetyczne.
  • Niektóre konsekwencje zdrowotne otyłości mogą pojawić się w dzieciństwie, większość jednak pojawia się w wieku dorosłym.

Konsekwencje otyłości

  • Zaburzenia gospodarki lipidowej.
  • Zaburzenia gospodarki węglowodanowej z cukrzycą typu 2, insulinooporność.
  • Nadciśnienie tętnicze.
  • Stłuszczenie wątroby.
  • Bezdech senny.
  • Zaburzenia kostno-stawowe związane z przeciążeniem kości i mięśni.
  • Zaburzenia emocjonalne.
  • Większa predyspozycja do chorób nowotworowych w wieku dorosłym.

Dzieci z otyłością mają mniejsze poczucie własnej wartości, miewają stany depresyjne oraz wykazują trudności w nawiązywaniu kontaktów.

Profilaktyka otyłości

  • Aktywność fizyczna – 60 minut dziennie.
  • Spożywanie regularnie 4-5 mniejszych posiłków w ciągu dnia w gronie rodzinnym, a nie przed telewizorem.
  • Zwiększenie spożycia pieczywa pełnoziarnistego, grubych kasz, płatków owsianych, warzyw i owoców odpowiednio do wieku dziecka.
  • Ograniczenie spożycia przetworzonych produktów zbożowych (białe pieczywo , makarony pszenne), słodyczy i wysokokalorycznych przekąsek.
  • Zastąpienie napojów słodzonych i soków wodą mineralną.
  • Dbanie o odpowiednią długość i jakość snu.
  • Wspieranie emocjonalne dzieci i zaangażowanie całej rodziny we wprowadzane zmiany

Darmowe plany żywieniowe dostępne są na www.diety.nfz.gov.pl a zestawy ćwiczeń na kanale YouTube Akademii NFZ

Otyłość w raporcie Światowej Organizacji Zdrowia

WHO podaje, że dzieci w Polsce tyją najszybciej w Europie. Problem otyłości i nadwagi dotyczy 10% dzieci i młodzieży na świecie. OTYŁE DZIECKO TO OTYŁY DOROSŁY U otyłego przedszkolaka prawdopodobieństwo pozostania otyłym w przyszłości jest ponad czterokrotnie większe niż u jego rówieśników o prawidłowej masie ciała.

Ulotka Profilaktyka otyłości. Dzieci (do pobrania)

Źródło: Rzecznik prasowy NFZ