Zaznacz stronę

DNA MOCZANOWA

Dna moczanowa jest rodzajem zapalenia stawów. W jej przebiegu dochodzi do tworzenia się i gromadzenia kryształów kwasu moczowego w stawach. Atakom dny moczanowej towarzyszy silny ból, opuchlizna, zaczerwienienie i ograniczenie ruchomości. Wpływ na chorobę ma tez dieta bogatopurynowa. Choroba ta nie jest w pełni uleczalna, ale można łagodzić jej przebieg odpowiednim stylem życia.

Występowanie:
* uwarunkowana genetycznie
* wpływa na choroby nerek i występowanie nowotworów
* częściej dotyka mężczyzn niż kobiety
* nadużywanie alkoholu zwłaszcza piwa i silnych alkoholi
* współistnienie takich chorób jak: nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, zaburzenia lipidowe
* nadwaga, otyłość
* niektóre leki (np. aspiryna w dużych dawkach, leki moczopędne)
* odwodnienie, zakażenie, stan po przeszczepieniu narządów.

Badania:
* wysoki poziom kwasu moczowego we krwi

Objawy:
* atak zapalenia pojedynczego stawu („podagra”), silny ból stawów. Bolący staw jest obrzęknięty, skora jest zaczerwieniona i gorąca, następuje złuszczenie naskórka. Często występuje gorączka, dreszcze i ogólne rozbicie.

W przypadku dny moczanowej, należy zastosować dietę ubogopurynową.

Najważniejsze zalecenia:
* zaprzestanie palenia tytoniu i picia alkoholu
* utrzymanie prawidłowej masy ciała
* unikanie pokarmów zwiększających kwas moczowy (tabelka poniżej)
* dbanie o aktywność fizyczną
* prawidłowa kontrola ciśnienia tętniczego oraz stężenie glukozy i lipidów
* odpowiednie nawodnienie organizmu zwłaszcza, jeśli występuje kamica moczowa

Produkty i potrawy wskazane i przeciwwskazane w dnie moczanowej

PRODUKTY I POTRAWY

ZALECANE

PRZECIWSKAZANE

      napoje mleko, przetwory mleczne, kawa zbożowa z mlekiem , bawarka, słaba herbata, herbata owocowa, ziołowa, soki owocowe, warzywne, kompoty, napoje mleczno-owocowe, niegazowane wody mineralne alkoholowe, kakao, płynna czekolada, kawa, mocna herbata, wody i napoje gazowane
pieczywo pszenne, żytnie, razowe, pieczywo półcukiernicze, suchary, biszkopty  
dodatki do pieczywa chudy twaróg, jajka, dżemy, marmolada, powidła, miód naturalny
w ograniczonej ilości : ser żółty
tłusty twaróg , ser topiony, sery dojrzewające, wszystkie rodzaje wędlin i konserw
tłuszcze w ograniczonej  ilości : masło, margaryny, oleje, oliwa z oliwek smalec, słonina, łój, boczek
zupy i sosy na wywarach warzywnych, podprawiane zawiesiną z mąki i wody lub mleka, mleczne, owocowe sosy łagodne, warzywne, owocowe, mleczne, zagęszczane zawiesiną z mąki i wody lub mleka tłuste, zawiesiste na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane, pikantne z warzyw kapustnych, strączkowych, esencjonalne rosoły, buliony,  sosy ostre : chrzanowy, musztardowy, cebulowy, śmietanowy, majonezowy
dodatki do zup chleb, grzanki, kasze, ryż, makarony, lane ciasto,

ziemniaki, groszek ptysiowy

suche nasiona roślin strączkowych
mięso, drób, ryby w ograniczonej ilości : gotowane chude mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe , ryby tłusta wołowina, wieprzowina, ryby, baranina, dziczyzna, drób, flaki, mózg, potrawy pieczone, smażone, wędzone, marynowane
potrawy półmięsne

i bezmięsne

budynie z mięsa gotowanego, kasz, makaronu, warzyw, risotto z mięsem ,warzywami, gołąbki, knedle leniwe pierogi, kluski / parze, kluski śląskie, pierogi z mięsem, owocami, warzywami, naleśniki, omlety wszelkie potrawy smażone na tłuszczu : placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety, bigos, łazanki z kapustą, fasolka po bretońsku
potrawy z jaj jajka na miękko, twardo, omlety, jajecznica na parze potrawy z jaj smażone
ziemniaki gotowane, w całości, w postaci puree pieczone, odsmażane, smażone z tłuszczem : frytki, krążki, placki, chipsy
warzywa młode, soczyste : marchew, pietruszka, seler, buraki, dynia, pomidory, warzywa kapustne, kalafior, pory, brokuły, cebula, rzodkiewka , kalarepa ,ogórki zielone, sałata zielona i  lodowa, chrzan       rabarbar, szpinak, szczaw, groszek zielony,
fasolka szparagowa, wszystkie strączkowe, suche potrawy z warzyw smażone, marynowane
owoce dojrzałe, soczyste wszystkie owoce, owoce suszone : jabłka, śliwki, gruszki, rodzynki
desery kisiele, budynie, galaretki owocowe, kompoty, musy, bezy, suflety, biszkopty, keksy, soki owocowe, koktajle mleczno-owocowe tłuste ciasta, torty, desery z używkami, batony, czekolada, lody, chałwa, słodycze zawierające kakao, orzechy

przyprawy

łagodne: sok z cytryny, kwasek cytrynowy, zielona pietruszka, zielony koperek, szczypiorek, melisa, majeranek, cynamon, wanilia

w ograniczonej ilości : ocet winny, sól, vegeta

ostre: ocet, pieprz, papryka , chili, curry, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca, musztarda

 

Jeśli wystąpią objawy należy skontaktować się z lekarzem, najlepiej przebywać pod stała opieka reumatologa.
Można prowadzić okłady z lodu, zaleca się unieruchomienia zajętego stawu.

 Przygotowała: Urszula Tyniec – Dietetyk SPZZOZ w Nowej Dębie.