Żywienie w Celiaki
Celiakia to autoimmunologiczna choroba genetyczna, która polega na nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego na spożycie glutenu. Gluten to białko zapasowe zawarte w zbożach: pszenica, żyto, jęczmień. Spożycie glutenu prowadzi do stanu zapalnego i uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego, następnie do zaniku kosmków jelitowych, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych.
CELIAKIA NIE JEST ALERGIĄ CHOROBA MOŻE UJAWNIC SIĘ W KAŻDYM WIEKU
Nieleczona celiakia prowadzi do:
* osteoporozy
* zaburzeń psychicznych
* zmniejszenie płodności
* nowotworów układu pokarmowego
Celiakię dzielimy na klasyczną, nieklasyczną i potencjalną.
Celiakia klasyczna objawy: |
Celiakia nieklasyczna objawy: |
Celiakia potencjalna: |
Diagnostyka: oznaczenie przeciwciał z krwi i biopsja jelita cienkiego.
Skala Marsha.
Marsh 0 |
prawidłowa błona śluzowa jelita, brak zmian morfologicznych |
Marsh 1 |
typ naciekowy, w którym kosmki jelitowe nie są zmienione, ale stwierdza się obfity naciek z limfocytów śródnabłonkowych w śluzówce jelita |
Marsh 2 |
typ rozrostowi, w którym oprócz nacieku limfocytów w nabłonku widoczne są cechy rozrostu krypt w stosunku do kosmków jelitowych |
Marsh 3a |
typ destrukcyjny, z obfitym naciekiem limfocytów i łagodnym zanikiem kosmków |
Marsh 3b |
typ destrukcyjny, z obfitym naciekiem limfocytów i wyraźnym zanikiem kosmków |
Marsh 3c |
typ destrukcyjny, z obfitym naciekiem limfocytów i całkowitym zanikiem kosmków (atrofia) |
W przypadku Celiaki zaleca się stosowanie diety bezglutenowej.
PODZIAŁ PRODUKTÓW ZE WZGLĘDU NA ZAWARTOŚĆ GLUTENU
GRUPA PRODUKTÓW |
NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU |
MOGĄ ZAWIERAĆ GLUTEN |
ZAWIERAJĄ GLUTEN |
Produkty zbożowe |
Zboża naturalnie bezglutenowe: ryż, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, teff, sorgo. |
Płatki śniadaniowe kukurydziane (mogą zawierać słód jęczmienny). |
Pszenica (i wszystkie jej odmiany: orkisz, samopsza i płaskurka), jęczmień, żyto, zwykły owies, mąki: pszenna, żytnia, jęczmienna, owsiana, płatki: pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, bulgur, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), müsli, kasza owsiana, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno-zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo, ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, bułka tarta. |
Mięso, ryby, jaja |
Świeże, nieprzetworzone mięso, ryby, jaja. |
Wędliny, parówki, produkty z mięsa mielonego, pasty rybne, konserwy mięsne i rybne, paczkowane mięso |
Panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane, kotlety mielone, pulpety, pasztety, wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa), jeśli zawierają zbożowe dodatki. |
Mleko i produkty mleczne |
Mleko świeże, UHT, zagęszczone, w proszku, kefir, maślanka, śmietana, jogurt naturalny, twaróg naturalny, ser żółty. |
Jogurty, serki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, tanie sery żółte (tzw. wyroby seropodobne), gotowe mielone sery białe do serników (niektórzy producenci dodają błonnik pszenny). |
Napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, jogurty z dodatkiem płatków lub otrębów zbożowych, desery mleczne ze zbożowymi dodatkami. |
Tłuszcze |
Masło, smalec, olej roślinny, oliwa z oliwek, |
Majonezy, margaryny, olej z kiełków pszenicy. |
|
Warzywa i przetwory z warzyw |
Wszystkie warzywa świeże, konserwowane bez dodatków, również strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana, mąka ziemniaczana. |
Sałatki z majonezem i dresingami, chrzan tarty, niektóre fasole w puszkach, placki ziemniaczane, produkty wegetariańskie typu kotlety sojowe, pasztety warzywne, majonezy wegańskie, niektóre warzywa mrożone. |
Warzywa zasmażane albo zagęszczane mąką, panierowane, seitan (zastępnik mięsa dla wegetarian – jest to czysty gluten). |
Owoce |
Wszystkie owoce świeże, konserwowane bez dodatków. |
Niektóre owoce suszone i mrożone, wsady owocowe. |
|
Cukier, słodycze, desery |
Cukier, dżem, miód, syrop klonowy, melasa, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele, budynie, ciasta i ciastka oznaczone jako bezglutenowe. |
Guma do żucia, żelki, galaretki w cukrze i w czekoladzie, nadziewane cukierki, landrynki, batony, kisiele, budynie, galaretki i puddingi, lody, czekolada i czekoladki, chipsy, cukier wanilinowy. |
Ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub ze zwykłym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny. |
Napoje |
Herbata i kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole (wódka, rum itp.), wino, piwo bezglutenowe, cydr. |
Niektóre kawy rozpuszczalne, napoje kawowe typu 2 w 1, zwłaszcza aromatyzowane, czekolada do picia, alkohole z dodatkami smakowymi, mieszanki herbaciane lub yerba mate. |
Kawa zbożowa, kakao i kawa z dodatkiem kawy zbożowej, napoje owsiane i słodzone słodem jęczmiennym, zbożowe „mleka” i „śmietanki”, piwo. |
Przyprawy |
Sól, pieprz ziarnisty, zioła, ocet winny, spirytusowy, jabłkowy, bezglutenowy sos sojowy (tamari). |
Przyprawy, mieszanki przypraw np. curry, przyprawy typu vegeta, musztardy, keczupy, gotowe dipy i dresingi, kostki bulionowe, sosy w proszku, posypki i gotowe dekoracje do ciast, dodatki do ryżu do sushi. |
Zwykły sos sojowy, prażona cebulka. |
Zupy |
Zupy z dozwolonych produktów. |
Zupy w proszku (instant). |
Zupy zaprawiane mąką, zupy z makaronem, z lanym ciastem, na zakwasie z mąki zawierającej gluten. |
Inne |
Bezglutenowy proszek do pieczenia, soda oczyszczona, drożdże, komunikanty niskoglutenowe, opłatki świąteczne bezglutenowe. |
Preparaty do odchudzania, niektóre suplementy diety i preparaty wielowitaminowe, |
Zwykły proszek do pieczenia, komunikanty i opłatki świąteczne. |
Źródło: Celiakia i dieta bezglutenowa. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Opracowała: Urszula Tyniec-Dietetyk SPZZOZ Nowa Dęba.