Zaznacz stronę

 Szanowni Państwo,
po wakacyjnej przerwie zapraszamy na  cykl porad żywieniowych prezentowany przez  dietetyka szpitalnego.

Insulinooporność jest to zaburzenie metaboliczne polegające na obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Komórki nie reagują już na prawidłowe stężenie insuliny, co prowadzi do produkowania coraz to większej ilości insuliny w obrębie trzustki. Ten system obronny organizmu może tłumić objawianie się hiperglikemii przez lata, ale zazwyczaj w pewnym momencie trzustka „męczy się”, przestaje produkować wystarczająco dużo insuliny, aby pobudzić tkanki do działania i wówczas mamy do czynienia z klasyczną formą cukrzycy typu 2.

Wrażliwość komórek na insulinę zależy:

* w 50% od naszych genów, co oznacza, że każda osoba charakteryzuje się inną wrażliwością na ten hormon. Wrażliwość na insulinę definiuje się jako „stężenie insuliny, które wywołuje połowę odpowiedzi maksymalnej”. U osób genetycznie mniej wrażliwych na insulinę, w celu wywołania takiej samej reakcji, trzustka musi produkować jej więcej, niż u osób bardziej wrażliwych
* w 25% od aktywności fizycznej,
* w 25% od stopnia i rodzaju otyłości

Charakterystyka diety
Przede wszystkim zalecane jest schudnięcie (u osób z nadwagą lub otyłością). W kuracji odchudzającej specjaliści zalecają:
– zmianę diety na niskokaloryczną, czyli obniżenie kaloryczności diety o 500–1000 kcal na dobę w stosunku do naszego zapotrzebowania (które podają normy Instytutu Żywności i Żywienia)  w sytuacji, gdyby nasza masa ciała nie była prawidłowa,
– oparta na produktach z niskim indeksem glikemicznym oraz niskim indeksem insulinowym
– rezygnacja z przekąsek, brak wyraźnych przerw między posiłkami obniża stężenie insuliny
– modyfikację diety tak, aby było w niej mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, izomerów trans, cholesterolu i węglowodanów prostych, natomiast więcej warzyw, oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych
– wyraźne ograniczenie spożycia owoców
– zwrócenie uwagi na produkty mleczne, których indeks insulinowy jest często wysoki pomimo niskiego indeksu glikemicznego
– większą aktywność fizyczną (co najmniej 30 minut dziennie umiarkowanej aktywności fizycznej lub 150 minut tygodniowo podzielone na przynajmniej pięć części),
– tempo chudnięcia: redukcja masy ciała o 7-10% powinna nastąpić w ciągu 6-12 miesięcy.

Najważniejsze zalecenia żywieniowe
* Warto sięgać po świeże warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, oliwę, orzechy, nasiona roślin strączkowych
* Należy całkowicie zrezygnować ze spożywania słodyczy i wszelkich produktów spożywczych, które są w nie bogate. Należy zwracać uwagę na skład produktu na opakowaniu.
* Warto wypijać min. 1,5-2 litry wody. Należy zrezygnować z napojów słodzonych.
* Korzystny wpływ na poprawę wrażliwości na insulinę mają kwasy tłuszczowe omega 3, dlatego warto wybierać, przynajmniej 2 razy w tygodniu, dania z tłustych ryb morskich, ponieważ są one bogatym źródłem tych kwasów. Ważne, aby nie były to jednak ryby smażone, ponieważ smażenie niweluje korzystne działanie kwasów omega 3.
* Sposób przygotowania i kompozycji posiłków wpływa na tempo ich trawienia, a tym samym szybkość wzrostu stężenia glukozy i insuliny we krwi po ich zjedzeniu. Z tego powodu unikaj rozdrabniania              i rozgotowywania potraw.

Z kolei korzystnie na tempo wzrostu glikemii poposiłkowej wpływać będą:
* Warto wprowadzić do diety obecność produktów fermentowanych i/lub kiszonych w posiłku,
* Warto chłodzić ugotowane produkty będące źródłem węglowodanów złożonych (kaszy, ryżu lub ziemniaków), co skutkuje powstaniem skrobi opornej,
* Można spróbować zacząć posiłek od zjedzenia warzyw, następnie spożywać produkty będące źródłem
białka i tłuszczu, a dopiero na koniec sięgnąć po produkty węglowodanowe. Taka kolejność będzie sprzyjała uzyskaniu niższej glikemii poposiłkowej niż w przypadku spożywania węglowodanów na początku posiłku.
* Należy wyeliminować alkohol z diety.
* Ograniczenie stresu.
* Warto zadbać o odpowiednią jakość i ilość snu (7-8 godzin dziennie). Staraj się kłaść się i wstawać o stałych porach. Godzinę przed snem nie korzystaj z urządzeń elektronicznych (telefon, tablet, komputer, telewizor), co ułatwi Ci zasypianie. Niewłaściwa higiena snu zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy
typu 2.
* Jeśli przyjmujesz metforminę kontroluj poziom witaminy B12 we krwi.
*
Dbaj o regularną aktywność fizyczną. Przynosi ona szereg korzyści dla organizmu, m.in wspomaga
uzyskanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała, zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, stanowi istotny element profilaktyki rozwoju wielu chorób.

 

Grupa produktów

ZALECANE

NIEZALECANE

WARZYWA

* wszystkie świeże i mrożone

* warzywa z dodatkiem tłustych sosów, zasmażek

OWOCE

* wszystkie świeże i mrożone,
owoce suszone w umiarkowanych ilościach

* owoce kandyzowane
* owoce w w syropach

PRODUKTY ZBOŻOWE

* mąki z pełnego przemiału
* pieczywo pełnoziarniste i graham
* płatki zbożowe naturalne: owsiane, jęczmienne, orkiszowe, żytnie
* otręby pszenne, żytnie, owsiane
* kasze: gryczana, jęczmienna pęczak, bulgur,
* komosa ryżowa
* ryż: brązowy, dziki, czerwony
* makaron pełnoziarnisty: pszenny, żytni, gryczany, orkiszowy

* mąka oczyszczona
* pieczywo cukiernicze, jasne pieczywo (tostowe, kajzerki, chleb zwykły, bułki maślane)
* płatki śniadaniowe z dodatkiem cukru (kukurydziane, czekoladowe, muesli, crunchy)
* drobne kasze: kuskus, manna, kukurydziana
* biały ryż
* jasne makarony: pszenne, ryżowe

ZIEMNIAKI

* gotowane
* pieczone

* ziemniaki z dodatkiem tłustych sosów,
* zasmażki,
* śmietany, masła
* smażone
* frytki, chipsy
* placki ziemniaczane smażone na tłuszczu

MLEKO i PRODUKTY MLECZNE

* mleko o obniżonej zawartości tłuszczu (do 2%)
* produkty mleczne: naturalne (bez dodatku cukru),
* fermentowane, o zawartości do 3% tłuszczu (np. jogurty, kefiry, maślanka, skyr, serki ziarniste, zsiadłe mleko)
* chude i półtłuste sery twarogowe
* mozzarella light
* serki kanapkowe w umiarkowanych ilościach

* pełnotłuste mleko mleko skondensowane
* śmietana, śmietanka do kawy
* jogurty owocowe z dodatkiem cukru, desery mleczne* sery: pełnotłuste białe i żółte, topione, typu feta,
* pleśniowe typu brie, camembert, roquefort,
* pełnotłusta mozzarella, mascarpone

JAJA

* jaja gotowane na miękko, na twardo, w koszulce,
* jajecznica i omlet smażone bez lub na niewielkiej ilości tłuszczu

* jaja smażone na dużej ilości tłuszczu (np. na maśle, boczku, smalcu, słoninie)
* jaja z majonezem

MIĘSO i PRZETWORY MIĘSNE

* chude mięsa bez skóry: cielęcina, kurczak, indyk, królik
* chuda wołowina i wieprzowina (np. schab, polędwica)
* w umiarkowanych ilościach chude wędliny, najlepiej domowe: polędwica, szynka gotowana, wędliny drobiowe, pieczony schab, pieczona pierś indyka/kurczaka

* tłuste mięsa: wieprzowina, wołowina, baranina, gęś, kaczka, podroby
* tłuste wędliny (np. baleron, salami, salceson, boczek, mielonki)
* konserwy mięsne, wędliny podrobowe, pasztety, parówki, kabanosy, kiełbasy


RYBY i PRZETWORY RYBNE


* chude lub tłuste ryby morskie i słodkowodne (np. dorsz, sola, morszczuk, miruna, sandacz, leszcz, okoń, makrela, łosoś, halibut, karp)
* śledzie i inne ryby w olejach roślinnych,
* ryby wędzone w umiarkowanych ilościach


* konserwy rybne


NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH


* wszystkie, np. soja, ciecierzyca, groch, soczewica, fasola, bób pasty z nasion roślin strączkowych
* mąka sojowa, napoje sojowe bez dodatku cukru,
* przetwory sojowe: tofu, tempeh
* makarony z nasion roślin strączkowych (np. z fasoli, grochu)


* niskiej jakości gotowe przetwory strączkowe
(np. parówki sojowe, kotlety sojowe w panierce, pasztety sojowe, burgery wegetariańskie)


Czytaj etykiety, porównuj skład i zwracaj uwagę na zawartość cukru dodanego, soli i tłuszczów.


TŁUSZCZE


* oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany
mieszanki masła z olejami roślinnymi, margaryny miękkie


* masło i masło klarowane
smalec, słonina, łój margaryny twarde (w kostce)
* oleje tropikalne: palmowy, kokosowy
* majonez


ORZECHY, PESTKI, NASIONA

* orzechy (np. włoskie, laskowe) oraz migdały, pestki i nasiona (np. dyni, słonecznika)

* orzechy i pestki: solone, w czekoladzie, w karmelu, miodzie, posypkach, panierkach i chipsach


CUKIER i SŁODYCZE

oraz 

SŁONE PRZEKĄSKI


* gorzka czekolada min. 70% kakao
* jogurt naturalny ze świeżymi owocami
*słodziki naturalne (np. ksylitol, stewia, erytrytol)
* przeciery owocowe, musy, sorbety, dżemy bez dodatku cukru w ograniczonych ilościach jako element posiłku
* kisiele i galaretki bez dodatku cukru
* domowe wypieki bez dodatku cukru


* cukier (np. biały, trzcinowy, brązowy, kokosowy)
* miód, syrop klonowy, daktylowy,
z agawy
*słodycze o dużej zawartości cukru i tłuszczu (np. ciasta, ciastka, batony, czekolada mleczna i biała, chałwa, pączki, faworki, cukierki)
* dżemy wysokosłodzone
* słone przekąski (np. chipsy, słone paluszki, prażynki, krakersy, nachosy, chrupki)


NAPOJE

* woda
* napoje bez dodatku cukru (np. kawa, kawa zbożowa,
* herbaty, napary ziołowe i owocowe, kompoty, kakao)
* soki warzywne i owocowe w ograniczonych ilościach jako element posiłku
* domowa, niesłodzona lemoniada

* napoje alkoholowe
* słodkie napoje gazowane
i niegazowane
* napoje energetyzujące
* nektary, syropy owocowe wysokosłodzone
* czekolada do picia


PRZYPRAWY i SOSY


* zioła świeże i suszone jednoskładnikowe (np. bazylia,
oregano, kurkuma, cynamon, imbir)
* mieszanki przypraw bez dodatku soli
* domowe sosy sałatkowe na bazie niewielkiej ilości oleju lub jogurtu, ziół, cytryny


* sól (np. kuchenna, himalajska, morska)
* mieszanki przypraw zawierające dużą ilość soli
* kostki rosołowe
* płynne przyprawy wzmacniające smak
* gotowe sosy


ZUPY


* zupy na wywarach warzywnych lub chudych mięsnych,
zabielane mlekiem do 2% tłuszczu, jogurtem


* zupy na tłustych wywarach mięsnych
z zasmażką, zabielane śmietaną
* zupy typu instant


DANIA GOTOWE


* mix mrożonych warzyw i owoców
* mieszanki kasz i nasion roślin strączkowych
* zupy kremy
* gotowe dania na patelnię z warzywami
* pasty i przeciery warzywne

Czytaj etykiety, porównuj skład i zwracaj uwagę na zawartość cukru dodanego, soli i tłuszczów.


* typu fast food (np. zapiekanki, hot-dogi, hamburgery, kebab)
* mrożone pizze, zapiekanki
* wyroby garmażeryjne w panierkach, tłustych sosach,
* z mąk oczyszczonych
* owsianki typu instant
* dania instant (np. sosy)


OBROBKA TECHNOLOGICZNA POTRAW


* gotowanie w wodzie, na parze (produkty
zbożowe, warzywa gotowane al dente)
* grillowanie (grill elektryczny, patelnie grillowe)
* pieczenie w folii, pergaminie, rękawie, naczyniu żaroodpornym
* smażenie bez dodatku tłuszczu duszenie bez obsmażania

*Okazjonalnie możesz użyć niewielkiej ilości zalecanego tłuszczu roślinnego np. oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.


* smażenie na głębokim tłuszczu
* duszenie z wcześniejszym obsmażeniem pieczenie z dodatkiem dużej ilości tłuszczu, panierowanie

Opracowała: Urszula Tyniec-Dietetyk SPZZOZ Nowa Dęba.