CUKRZYCA
charakteryzuje się hiperglikemią, która wynika z defektu wydzielania i (lub) działania insuliny.
Klasyfikacja cukrzyc:
- Cukrzyca typu 1: występuje w przypadku uszkodzenia komórek beta trzustki, prowadzące do całkowitego braku insuliny. Najczęściej dotyka dzieci, chociaż może występować u osób dorosłych.
- Cukrzyca typu 2: komórki beta trzustki wytwarzają insulinę, lecz w niedostatecznej ilości, przez co stężenie glukozy we krwi nie jest utrzymywane na odpowiednim poziomie. Występuje u osób dorosłych. Do jej wystąpienia przyczyniają się:
* czynniki genetyczne (20%)
* czynniki nabyte: otyłość, zła dieta, brak aktywności fizycznej, stres, urazy, infekcje, starzenie się organizmu. - Cukrzyca ciążowa: występuje w ciąży, ustępuje po porodzie. U kobiet, może być przyczyna trwałej cukrzycy w późniejszym okresie życia.
Objawy cukrzycy:
- Zwiększone stężenie glukozy we krwi.
- Wzmożone pragnienie.
- Ubytek masy ciała.
- Częste oddawanie moczu.
- Osłabienie, zmęczenie.
- Występowanie glukozy w moczu.
- Zwiększone łaknienie.
- Gorsze gojenie się ran.
- Zaburzenia widzenia
- Osłabienie, zmęczenie.
Odżywianie w cukrzycy:
- Należy spożywać 5-6 posiłków.
- Węglowodany: 40-55% energii. Źródłem węglowodanów powinny być produkty pełnoziarniste z dużą zawartością błonnika. Produkty pełnoziarniste, są dłużej trawione i nie podnoszą szybko poziomu glukozy we krwi. W wyborze produktów bogatych w węglowodany będą pomocne dwa wskaźniki: indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny.
Indeks glikemiczny, informuje jak szybko wzrośnie cukier, po spożyciu danego produktu, w porównaniu z czystą glukozą.
Ładunek glikemiczny, informuje nas ile tak naprawdę musielibyśmy zjeść aby wystąpił efekt jak po zjedzeniu jednego produktu w porównaniu z czystą glukozą (cały posiłek, składa się z rożnych produktów o rożnych indeksach glikemicznych ). - Białko w diecie: 15-20% energii. Zaleca się produkty chude, z ograniczeniem tłuszczy (mleko, ser twarogowy, jogurty, kefiry). Chude mięso (indyk, kurczak, królik, ryby). Nasiona roślin strączkowych, także są bogate w białko.
- Tłuszcze w diecie: 25-35% energii. Tłuszcze zdrowe, nienasycone: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy, siemię lniane, olej lniany.
- Witaminy i minerały: witaminy z grupy B, witaminy A,C,E, witamina D3, cynk, chrom, magnez i wapń.
- Wysiłek fizyczny: rodzaj aktywności powinien być dostosowany do możliwości i wieku pacjenta. Należy zwrócić uwagę na rodzaj obuwia, by nie doprowadzać do otarć i ran, które u osób z cukrzycą gorzej się goją.
Produkty i potrawy zalecane, w umiarkowanych ilościach i przeciwwskazane w diecie z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów.
PRODUKTY I POTRAWY | ZALECANE | ZALECANE W UMIARKOWANYCH ILOŚCIACH | PRZECIWWSKAZANE |
NAPOJE |
Woda przegotowana, wody mineralne niegazowane, herbata bez cukru, kawa zbożowa, zioła “Diabetosan”, soki z warzyw ubogowęglowodanowych, napoje z warzyw bez dodatku cukru, napoje z kwaśnego mleka i warzyw bez cukru, napoje z warzyw i maślanki bez cukru. | Mleko 2 % tłuszczu, słaba kawa naturalna z mlekiem bez cukru, koktajl mleczno – owocowy bez cukru, napoje z owoców, soki z owoców bez cukru, napoje i soki z warzyw rozcieńczone. | Wszystkie napoje słodzone cukrem, kakao naturalne, mocna kawa, napój z owoców i śmietanki, tłuste mleko, napoje alkoholowe, soki owocowe z cukrem, lemoniada, coca-cola, pepsi, wody mineralne gazowane. |
PIECZYWO | Chleb razowy, graham, pełnoziarnisty, chrupki. | Chleb pszenny, pszenno – żytni, bułki, pumpernikiel. | Wypieki z dodatkiem cukru, chleb na miodzie, pieczywo delikatesowe z dodatkiem karmelu, bułki maślane, biszkopt z cukrem, babki drożdżowe, ciasta kruche, ucierane. |
DODATKI DO PIECZYWA |
Chude wędliny: szynka , polędwica, drobiowe, pasty mięsno – warzywne, ryby morskie chude i średnio tłuste, gotowane, wędzone, jaja faszerowane, bez żółtek, ser twarogowy, chudy serek homogenizowany, margaryny niskotłuszczowe w kubkach (miękkie). | Jaja na miękko lub jajecznica (2 – 3 w tygodniu), ser twarogowy półtłusty, sery podpuszczkowe niepełnotłuste, masło, margaryna, pasztet z drobiu, cielęciny, dżemy bezcukrowe, śledzie. | Tłuste wędliny, kaszanka, tłuste parówki, konserwy mięsne, pasztetowa, salceson, miód, dżemy, marmolady, konfitury, tłuste sery podpuszczkowe, ser twarogowy tłusty, sery topione. |
ZUPY |
Jarzynowa z warzyw ubogowęglowodanowych, czyste: pomidorowa, pieczarkowa, czerwony barszcz, koperkowa, kalafiorowa, zupa z maślanką , serwatką, cytrynowa, barszcz czerwony zabielany, żurek, kapuśniak, ryżowa, krupnik, rosół jarski, zupy podprawiane jogurtem, kefirem.
Sosy na wywarach z warzyw np: pietruszkowy, koperkowy, pomidorowy, potrawkowy, pieczarkowy, cytrynowy, chrzanowy, mleczny. |
Zupy podprawiane zawiesinami: jarzynowa, ziemniaczana, owocowa bez cukru, chudy rosół. | Zupy: esencjonalne np.: na tłustych wywarach mięsnych, zagęszczone zasmażkami, ze śmietana, owocowe z cukrem.
Sosy zawiesiste, tłuste, esencjonalne, słodkie |
DODATKI |
Ryż pełnoziarnisty, grzanki, kasze, makaron nitki, lane ciasto na białku. | Lane ciasto, makaron, ryż biały, ziemniaki, fasola – zgodnie z wyliczoną ilością wymienników węglowodanowych. | Duże ilości pieczywa, makaronów, kasz, grochu, fasoli, groszek ptysiowy, kluski francuskie, biszkoptowe na jajach. |
MIĘSO, |
Mięso chude : cielęcina, młoda wołowina, jagnię, królik, kurczak, indyk, chude ryby, potrawy gotowane, pieczone w foli, pergaminie, duszone bez tłuszczu. | Mięsa krwiste: wołowina, konina, polędwica wieprzowa, kury: potrawy duszone tradycyjnie. | Tłuste gatunki mięsa : wieprzowina, baranina, podroby, gęsi, kaczki, tłuste ryby: węgorz, łosoś. Potrawy nasiąknięte tłuszczem, smażone, pieczone w tradycyjny sposób. |
POTRAWY |
Budynie z mięsa i warzyw, z sera, warzywa faszerowane mięsem. | Budynie z kasz, makaronów, zapiekanki, risotto, pierogi z mięsem. | Potrawy z dodatkiem cukru np: knedle, naleśniki, pierogi z cukrem, potrawy smażone. |
TŁUSZCZE |
Oleje: rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek, masło, śmietanka, margaryny miękkie z w/w olejów. | Smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde w kostkach. | |
WARZYWA |
O zawartości węglowodanów od 0 – 5 % :rzodkiewka, sałata, endywia, cykoria, ogórki, rabarbar, szczypiorek, szparagi, szpinak, pieczarki, boćwina, brokuły, cebula, kabaczek, kalafior, pomidory, szczaw, papryka. Warzywa w postaci gotowanej „ z wody „, sałatek, surówek z dodatkiem oleju lub majonezu na białkach. | O zawartości węglowodanów od 5 do 45 % : brukiew, buraki, brukselka, dynia, fasola, groszek, jarmuż, kapusta biała, czerwona, włoska, marchew, pietruszka – korzeń, pory, seler, bób, chrzan, ziemniaki.
Warzywa te należy spożywać w ilości obliczonej w dziennej racji pokarmowej. |
Stare- zdrewniałe, warzywa gotowane i surówki z dodatkiem dużej ilości majonezu, śmietany, żółtek, cukru. |
ZIEMNIAKI |
Gotowane, pieczone w całości. | Puree, smażone, z tłuszczem, frytki | |
OWOCE |
Grejpfruty – gatunek zielony (wpływają na zmniejszenie stężenia glukozy we krwi), w ramach zalecanych wymienników owocowych. | Od 200 do 300 g, spożywać zgodnie z wyznaczoną liczbą wymienników węglowodanowych. 1WW = 100 g jabłka, jabłko można wymienić na inne owoce wg tabeli np.: winogrona, banany, śliwki w zależności od indywidualnej tolerancji. | Owoce w syropach, kompoty z cukrem, galaretki z cukrem, śmietana, daktyle, rodzynki. |
DESERY |
Kompoty, kisiele, galaretki, leguminy z serka homogenizowanego, owoce z serkiem, jabłka pieczone, sernik na zimno. | Owoce- surówki owocowe, desery mleczne. | Wszystkie desery z cukrem, miodem, np.: galaretki, kremy, kompoty, leguminy, marmolady. Wszystkie produkty z dużą zawartością tłuszczu i cukru: ciasta, torty, pączki ,faworki, orzechy, chałwa , czekolada. |
PRZYPRAWY |
Łagodne: sok z cytryny, kwasek cytrynowy, koperek, zielona pietruszka, czosnek, cebula czerwona, jarzynka, vegeta, kminek, majeranek, tymianek, bazylia. | Gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, sól do 5 g dziennie, papryka słodka, pieprz ziołowy, ocet jabłkowy, curry, słodziki. | Ostre : pieprz, papryka ostra, musztarda, ocet, chili. |
Źródło: H.Ciborowska, A.Rudnicka, Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka.
Przygotowała: Urszula Tyniec-Dietetyk SPZZOZ Nowa Dęba.